en-10 tips voor succes bij de zwemles!

24/09/2023

10 TIPS VOOR EEN GOEDE START EN FIJNE ZWEMLESSEN

1 Het is fijn dat wanneer kinderen beginnen met de zwemles, ze niet meer zo bang zijn voor water. Ga daarom indien mogelijk regelmatig zwemmen met je kind, zo raakt hij of zij vertrouwt in het water. wanneer je dit doet voor dat je aan de zwemles begint bevordert dit het plezier in het zwemmen. Tips om je kindje watervrij te maken zijn:  lekker samen met je kind spelen in bijvoorbeeld borstdiep water, spelletjes spelen met duikstokjes, doe een wedstrijdje wie het langst met z'n neus in het water kan drijven, kijk samen onder water naar vormen en kleuren op de bodem of zwem onder elkaars benen door. Dit levert in de beginfase veel tijdwinst op en zorgt ervoor dat jouw kind meer plezier kan beleven tijdens de zwemles.

2 Bedenk van tevoren wat voor jouw kind het beste werkt. Aan de kant zitten, of juist meekijken via het TV scherm. 

3 Start vanaf 4 jaar, wanneer jouw kind er klaar voor is. Er is geen foute leeftijd om te starten met de zwemles.

Benadruk vooral dat zwemmen leuk is! Probeer niet te veel te pushen. Het gevoel van een moetje is niet fijn. Als kinderen met plezier het water in gaan, leren ze spelenderwijs heel snel!

5 Maak er een feestelijk ritueel van. Zing een liedje, bedenk een dansje, of neem wat lekkers mee voor na de zwemles. Dit kan uiteraard ook iets gezonds zijn. 

6 Wanneer je naar de zwemles gaat, zorg er dan voor dat de tijd ervóór ontspannen is. Probeer het lekker rustig te houden en kom op tijd. 

7 Doe je kind makkelijke kleren aan. Een maillot aantrekken na de zwemles is soms een hele uitdaging. Een joggingbroek met een vestje is veel fijner.

Beloon je kind steeds bij een dappere of knappe prestatie, ook al duurde de prestatie 3 seconden en had je nauwelijks tijd om met je ogen te knipperen. Voor kinderen zijn deze aanprijzingen heel belangrijk. 

9 Ga ook wanneer je al begonnen bent met zwemlessen zo vaak mogelijk zelf zwemmen met je kind. Zwemmen leer je door het veel te doen. Vraag aan de instructeur naar tips, zo leer je jouw kind het goed aan als je zelf gaat zwemmen. 

10 Geef je kind de tijd. Overhaast het niet.  Hoe meer je samen van het water geniet, hoe meer uw kind plezier zal krijgen in het zwemmen. Zo zal het ook sneller vooruit gaan op weg naar het diploma.