Door het gat!

20-10-2022

Het beruchte gat, hij is er nog steeds! Een van de moeilijkste obstakels die worden gebruikt voor de zwemlessen. Veel kinderen zien hier tegenop. 'Ik wil niet door het gat', 'Hoef ik deze keer niet door het gat?' 'Ik wil niet voor B, want ik kan niet door het gat'. Het ligt vaak niet aan de vaardigheid, het zit in 'het hoofd'. Een snel googlerondje brengt titels als 'Het grote enge gat' en 'dochter redt het gat maar niet'. Hoe kan het toch dat kinderen zoveel moeite hebben met het gat? Kan dat gat niet worden geschrapt?

Waarom 'het gat?'

De proef 'door het gat in een zeil' (opgenomen in het A, B en C diploma van het Zwem-ABC) is ontwikkeld om te toetsen of een kind dat diep(er) onder water gaat zichzelf onder water kan oriënteren en de weg naar boven weer kan vinden. De proef is ontstaan vanuit de gedachte dat een kind dus diep genoeg onder water moest gaan, de ogen onder water open moest durven/kunnen doen om te kijken en door stuwing weer naar de oppervlakte moest kunnen zwemmen. Wanneer je kind deze proef met succes afrondt, is de kans groot dat hij of zij ook onder een bootje of surfplank niet in paniek raakt en gewoon kan wegzwemmen.

Succesfactoren

De kans dat de proef lukt en een kind door het gat gaat is groter wanneer de verschillende onderdelen worden beheerst. Het gaat dan om:

  • gewend zijn aan het gat
  • diep onder water gaan en weer boven kunnen komen
  • een afstand onder water kunnen zwemmen
  • met de ogen open het gat kunnen vinden.

Het beheersen van de 'kopsprong' (met een duik het water in) maakt het een stuk gemakkelijker om het gat te halen. Je komt dan als vanzelf diep onder water en door een goede afzet overbrug je al de eerste meters.

Spanning en (meestal) daaraan gekoppeld het inhouden van de adem zorgt vaak voor problemen. Het kind komt dan te vroeg boven en meldt 'dat het geen adem meer heeft'.

Wat kun je als ouder doen?

Probeer er achter te komen of er een speciale reden is waarom je kind niet durft of weerstand heeft. Is het ergens bang voor? Stel veel vragen, kruip in de huid van je kind. Als ouders is de kans groter om hier een antwoord op te krijgen. Vervolgens kan je tijdens de zwemles met de zwemdocent bespreken welke stappen er genomen kunnen worden om toch succes te behalen. Wij proberen te voorkomen dat het halen van de ''totale proef'' niet direct centraal staat. De druk wordt anders namelijk enorm. Wanneer het niet lukt, zal je kind weerstand ontwikkelen en er van overtuigd raken dat hij of zij het écht niet kan. 

Als je als ouder zelf aan de slag gaat, weersta dan de neiging om je kind te helpen en een duw(tje) mee te geven om door het gat te gaan. Er ontstaat een sfeer van 'dwang', wat het leren eerder belemmert dan goed doet. Leid liever eerst de aandacht af van het eindresultaat en oefen samen met je kind de afzonderlijke onderdelen van de proef. Essentie is dat je kind de gelegenheid krijgt om uit te proberen en te oefenen en vooral succes beleeft. Hierdoor worden het zelfvertrouwen en plezier groter.

Samen

En natuurlijk wordt het nog leuker als je zelf actief meedoet. Ga zelf ook eens door het gat. Of wacht op je kind 'aan de andere kant van het gat'. Zwaai onder water naar je kind of steek je hand door het gat. Zo leid je de aandacht af van het eindresultaat en wordt de kans op succes en plezier aanzienlijk vergroot.