Met je kind naar zwemles: vermoeiend of ontspannend?

13-12-2022

Het is weer zover...

Vandaag moeten we naar de zwemles. Heel benieuwd wat de kinderen nu weer gaan leren tijdens de les. Eens kijken of er een beetje vooruitgang in zit. Het kan me niet snel genoeg gaan met die zwemles. Steeds die weg naar het zwembad, daar zitten en zien dat mijn kind niet wil opletten. Pfffff... Toch maar weer eens aan de instructeur vragen of ze mijn kind wat meer kan laten zwemmen en aansturen. Luisteren doet hij al helemaal niet tijdens de zwemles. Waarom moet dit allemaal zo lang duren? Ik ga ook maar eens vragen of hij al door kan. En als hij dan zijn B-diploma heeft gehaald, stop ik er echt mee. Ben er helemaal klaar mee om naar het zwembad te moeten rijden en te zien dat hij alleen maar lol heeft en ligt te spelen in het water. 

Of...
Instappen! We gaan naar zwemles! Het is een ontzettend drukke week en dit is dan toch even een fijn rustpunt voor mij. Mijn kind afgeven bij de zweminstructeur die ze altijd op een hele leuke manier weet te motiveren. Hij is bezig in het water en leert daarbij ook nog de zwemslagen aan. Ik kan lekker op mijn gemak aan de kant gaan zitten. Heerlijk, even wat tijd voor mezelf. Even geen kind om me heen die constant mijn aandacht nodig heeft. Hopelijk is de moeder van zijn vriendje er ook, kunnen we gezellig bijkletsen. Na de zwemles is hij altijd moe van al dat zwemmen en slaapt hij ook eerder. Yes, we mogen weer naar de zwemles!

Mindset
Hierboven zijn twee situaties beschreven die misschien heel herkenbaar zijn voor veel ouders. Iedereen beleeft de zwemles op zijn/haar manier. Wij zien dit ook terug in onze zwemlessen, maar zien ook situaties die tussen deze twee in zitten. Wij hebben uiteraard begrip voor beide voorbeelden, maar, die stress voor de zwemles is helemaal niet goed voor je! Wellicht is het toch een stukje mindset? Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen leren zwemmen en veilig zijn in het water, maar waarom zetten we er zoveel druk achter? 

Beweging
Stel, we bekijken de zwemles eens alsof het geen 'les' is. Laten we het eens bekijken als een half uurtje sporten. In deze tijd van het digitale tijdperk bewegen de kinderen toch al minder dan wat wij vroeger op die leeftijd deden, dus elke vorm van beweging is welkom. En eerlijk is eerlijk, ook een zwemles staat in het teken van beweging en bewegingservaringen! De zwemlessen zijn zo opgebouwd om de kinderen zo veel mogelijk in beweging te houden. Met verschillende uitdagende situaties, waardoor het alleen maar leuk is om te leren zwemmen. We proberen altijd zoveel mogelijk uitdagende leeromgevingen te creëren. Op deze manier gaan de kinderen vanzelf uitzoeken hoe ze iets op de gemakkelijkste manier kunnen doen. Veel bewegingservaring die helpt om de slagen aan te leren.

Na het diploma
Wat als je kind klaar is met de zwemles en het diploma is behaald? De meeste kinderen gaan dan naar een sportvereniging. Ook daar zullen ze naartoe gebracht moeten worden. Wéér een situatie wat zorgt voor stress. Gaan we nu ook aan de kant van het veld of zaal staan kijken of onze kinderen alle technieken wel op de goede manier aanleren? Gaan we nu ook de trainer opjutten om de kinderen extra aan te sporen? Of laten we onze kinderen gewoon lekker sporten? 

Via deze weg hopen we dat iets wat vaak als negatief wordt beschouwd, om te kunnen buigen naar iets positiefs. Nog even een kleine samenvatting om aan te denken tijdens de volgende zwemles:

  • Mijn kind is lekker aan het bewegen/sporten.
  • Ik kan neerploffen en hoef even helemaal niets te doen.
  • Geen huishoudelijke tussendoortjes zoals de was opvouwen, de wc poetsen etc. Ik ben immers bij het zwembad en niet thuis.
  • Mijn kind vraagt de aandacht van de zwemleraar en niet van mij, heerlijk.

Just chill!