Waarom zwemmen vanaf jonge leeftijd goed is!

16-09-2022

Heerlijk genieten in het water, welk kind houdt er eigenlijk niet van? Al vanaf een dag na de geboorte maakt je kind kennis met water. Lekker in bad om te wassen, waarbij je kind een heel ander gevoel krijgt dan normaal liggend. Je baby van jongs af aan laten spelen in en met water is dan ook erg gezond, zowel voor de cognitieve ontwikkeling alsmede de motorische ontwikkeling van een kind. Hoe dat precies zit gaan we toelichten in deze blog.

Cognitieve ontwikkeling zwemmen

Tijdens het zwemmen heeft een kind al vanaf 0 jaar oud tot de middelbare school (12 jaar) profijt van zwemmen. Dit begint thuis in het bad, een zwembadje in de tuin en baby zwemmen. Al vanaf 6 maanden kun je ook heel goed naar een subtropisch zwembad gaan met je baby. De subtropische zwembaden hebben vaak verschillende baden die gericht zijn op kinderen van verschillende leeftijden, zodat er veilig en onder toezicht gezwommen kan worden.

Vanaf een jaar of 4 a 5 jaar oud begint een kind met zwemles. Waar de eerste jaren vooral de focus ligt op gewenning van water, zorgt zwemles ook echt voor cognitieve ontwikkeling op het gebied van vertrouwen. Daarnaast wijzen studies uit dat kinderen die vroeg beginnen met zwemmen voor liggen op het gebied van wiskundige redenering, richtinggevoel en mondelinge expressie.

Motorische ontwikkeling zwemmen

Waar de cognitieve ontwikkeling zich niet direct laat zien en meten bij jong zwemmen, is de motorische ontwikkeling bij zwemmen duidelijk zichtbaar. Los van de fysieke inspanning die in tijden van veel overgewicht altijd gezond is, wijzen studies uit dat zwemmen vanaf jonge leeftijd zeer positief bijdraagt de motorische ontwikkeling. Denk hierbij aan balans houden, hand-oog coördinatie maar ook eerder leren lopen.

Waar sporten voor veel kinderen op jonge leeftijd nog een negatieve klank kan hebben, vindt bijna ieder kind zwemmen leuk. Zwemmen wordt dan ook meer als spelen gezien door de meeste kinderen, terwijl het fysiek erg inspannend is. Waarschijnlijk heb je het zelf al eens ervaren nadat je een aantal uren in een zwembad hebt gespeeld met je kindje. Nadat er is gedoucht en de normale kleding weer aan is zal je merken dat de puf eruit is en je kind behoefte heeft aan eten, drinken en zeer waarschijnlijk een slaapje - of in ieder geval vroeg naar bed. Dit is natuurlijk voor de ouders een positief puntje ;). 

Ga dus lekker veel zwemmen met je baby of kindje!