Zwemmen met kleding

08-12-2023

Hoera! Je kindje mag bijna op voor zijn diploma! Na al dat harde werken is het dan eindelijk zover, je kindje is zover om voor de eerste keer met kleding aan te mogen zwemmen. Maar welke kleding is nou eigenlijk geschikt voor het diplomazwemmen? En welke juist helemaal niet? In deze blog lees je al onze tips over het zwemmen met kleding..

T-Shirt

Bij het eerste diploma mag je kindje nog een t-shirt met korte mouwen aan. Je kunt ervoor kiezen om je kindje al meteen in een shirt met lange mouwen te laten zwemmen, maar je kunt bij diploma A ook gewoon een shirt met korte mouwen kiezen om je kindje rustig te laten wennen aan het zwemmen met kleren.

Bij diploma B en C daarentegen, is het verplicht om een shirt met lange mouwen te dragen.

Voor beide soorten shirts geldt, kies liever een shirt dat wat losser zit, maar ook weer niet te groot is. Je kunt je voorstellen dat het uittrekken van een nat shirt al lastig genoeg is, maar dat het er zeker niet makkelijker op wordt als dat shirt erg strak zit of juist veel te groot is. Een pyjamashirt is een goed voorbeeld, en dan natuurlijk wel eentje zonder pailletjes of andere freubeltjes die er in het zwembad af kunnen vallen 😉

Broek

Bij alle drie de diploma's is een lange broek verplicht. Vroeger mocht dit nog een korte broek zijn bij diploma A, tegenwoordig is de eis echt dat het een lange broek is. Deze broek moet voorzien zijn van een sluiting en het mag dus geen legging, maillot of joggingbroek zijn. Ook hiervoor geldt, een natte skinny jeans is onmogelijk uit te krijgen, dus een wat losser vallende broek zou ideaal zijn.

Schoenen

Belangrijk bij de schoenkeuze is dat de schoenen zowel aan de voor-, zij- en achterkant gesloten zijn. Ook moet de schoen een harde zool hebben. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld schone gymschoenen gebruiken, maar een waterschoen mag natuurlijk ook. Let er wel even op dat de sluiting niet te moeilijk is, het is wel de bedoeling dat je kindje de schoen zelf aan en uit kan trekken.

Jas

Bij diploma C moeten de kinderen ook een jas aan. Dit mag een jack zijn of een regenjas, bij voorkeur wel eentje zonder capuchon. Nou zijn er niet heel veel regenjassen zonder capuchon te vinden, dus je kunt ervoor kiezen om hem af te knippen of op te rollen en naar binnen te vouwen, zodat er in ieder geval geen water in loopt tijdens het zwemmen.

Bereid je kind voor

En tot slot, bereid je kind voor als hij voor het eerst met kleren aan gaat zwemmen. Het zwemt natuurlijk veel zwaarder met natte kleren aan en het zal je kindje dus veel meer moeite kosten om boven te blijven. Leg dit even uit voordat de les begint, of nog beter, "oefen" een keer met kleren in bad of onder de douche, zodat je kind van schrik niet naar de bodem zinkt de eerste keer😉